Egyik nem régen olvasott könyvemben, a Frida füveskönyve című F. G. Haghenbeck regényben több recept is megtalálható, úgy gondoltam, most ezekről írnék nektek! Természetesen nem az összes receptet kívánom megosztani veletek, csupán a három legszimpatikusabb, ma is elkészíthetőt, ami ránézésre igen jól hangzik. Ha érdekel Titeket is, tartsatok velem! :D
1. Sült panela sajt
Hozzávalók:
1 panela sajt, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1/4 csésze korianderlevél, 1/4 csésze petrezselyemlevél, 1/4 csésze bazsalikom, 1 kanál friss oregánólevél, 1/2 csésze olívaolaj, só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
A levegőn szárított, nagy panela sajtot cserépedénybe tesszük, és az apróra vágott fokhagymagerezdből meg a többi összetevőből készített salsában pácoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és szellős helyen, az udvaron vagy az ablakban 6 órán át állni hagyjuk, csak ügyeljünk, hogy a majmok fel ne falják. Ezután 180 fokon 20 percig sütjük, amíg el nem kezd olvadni. Miután így előkészítettük, jó melegen szolgáljuk fel, pirítóson tálaljuk.
2. Narancsos omlós sütemény
Hozzávalók:
5 deka liszt, 12 deka margarin, 10 deka cukor, 1 narancs leve és lereszelt héja, 1 tojássárgája és 1/4 kanál szódabikarbóna
Elkészítése:
Habosra keverjük a zsírt a cukorral, és rögtön hozzáadjuk a tojássárgáját, a narancs levét és lereszelt héját. Ehhez keverjük hozzá lassanként az átszitált lisztet és a szódabikarbónát. Összegyúrjuk a tésztát, és sodrófával fél centiméter vastagra nyújtjuk. 5 centiméteres karikákat vágunk belőle, és zsírozott tepsire rakjuk. 200 fokon pirosra sütjük. Hagyjuk lehűlni, majd meghintjük porcukorral.
3. Tepoztecói mangóhó
Hozzávalók:
1 kiló mangó, 2 kanál citromlé, 1/2 kiskanál reszelt citromhéj, 1/2 csésze víz, 3 kanál barnacukor, 1/4 csésze enyhén felvert tejszín, 1 habosra felvert tojásfehérje
Elkészítés:
Meghámozzuk a mangót, a gyümölcshúst levágjuk a magról, semennyit nem hagyunk kárba veszni. A gyümölcshúst felvagdossuk, és félcsészényit félreteszünk, abból készül majd a föld a "hófelszín" alá. Azután a tejszín és a tojáshab kivételével az összes hozzávalót leturmixoljuk. Fém hűtőtálba tesszük, hűlés közben folyamatosan keverjük. Lassanként adjuk hozzá a tejszínt és a tojáshabot. Addig folytatjuk a keverést, amíg "zúzmarás" nem lesz. 12 órán át fagyasztjuk mélyhűtőben, felszolgálás előtt tíz perccel kivesszük.
Ha esetleg valamelyik recepted kipróbáltad, jó étvágyat hozzá, szívesen várom a tapasztalatokat, de addig is, mondjátok el, mit gondoltak a feljebb felsorolt három ételről! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése